Regeneratiedrogers

Een regeneratiedroger, ook wel bekend als een adsorptiedroger, is een type persluchtdroger dat wordt gebruikt in compressorinstallaties om vocht uit gecomprimeerde lucht te verwijderen. Het verwijdert vocht door middel van een adsorptieproces.

Dit is hoe het werkt:

  1. Adsorptie: In een regeneratiedroger wordt gecomprimeerde lucht door een bed van adsorptiemateriaal geleid, meestal bestaande uit moleculair zeefmateriaal. Dit materiaal heeft de eigenschap waterdamp aan zijn oppervlak te hechten. Als de lucht door het adsorptiemateriaal stroomt, wordt het vocht uit de lucht gevangen.
  2. Regeneratie: Na verloop van tijd raakt het adsorptiemateriaal verzadigd met vocht en moet het worden geregenereerd. Dit gebeurt door een klein deel van de gecomprimeerde luchtstroom om te leiden en deze te verwarmen tot een hoge temperatuur. De verwarmde lucht wordt vervolgens door het verzadigde adsorptiemateriaal geleid. Hierdoor wordt het opgevangen vocht vrijgemaakt en in de vorm van waterdamp uitgestoten.
  3. Droge luchtstroom: Nadat het adsorptiemateriaal is geregenereerd, kan de droge luchtstroom weer door het materiaal stromen om meer vocht uit de gecomprimeerde lucht te verwijderen. Dit zorgt voor een constante aanvoer van droge lucht.