Nitrox

Nitrox is simpelweg een mengsel van stikstof en zuurstof. De Engelse term voor stikstof is ‘Nitrogen’ (NITR-) en voor zuurstof ‘Oxygen’ (OX). Zelfs gewone lucht die we inademen is een vorm van nitrox, omdat het ook uit zuurstof en stikstof bestaat. Een passendere term voor het ademgas waarmee je leert duiken, is dan ook “verrijkte lucht.” Met verrijkte lucht duik je onder met een mengsel dat een hoger percentage zuurstof bevat en bijgevolg een lager percentage stikstof. Vandaar de term ‘verrijkt’. In het Engels wordt dit ook wel “Enriched Air” genoemd.

Voordelen en kenmerken

  • Langere duiktijden op bepaalde dieptes
  • Minder stikstofopname bij een standaard duikprofiel
  • Kortere oppervlakte-intervallen
  • Minder vermoeidheid aan het einde van je duikdag (hoewel dit niet fysiologisch is onderbouwd, is het gebaseerd op ervaringen)

Duikers kiezen voor nitrox om de kans op decompressieziekte te verminderen en langer onder water te kunnen blijven zonder verplichte stops. Dit komt doordat een hoger zuurstofgehalte leidt tot minder stikstof in het lichaam, wat decompressieziekte kan veroorzaken. Voordelen van nitrox zijn dus onder andere meer veiligheid, een langere duiktijd en kortere oppervlakte-intervallen tussen duiken in vergelijking met het gebruik van gewone lucht.

Extra informatie

Nitrox, ook wel EAN (enriched air nitrox) genoemd, is een gasmengsel met een hoger zuurstofgehalte dan normale lucht, vooral gebruikt in duiken. Normale lucht bestaat uit 78% stikstof, 21% zuurstof en 1% andere gassen. Nitrox bevat tussen de 21% en 99% zuurstof, met standaardwaarden zoals 32% O2 en 68% N2 (Nitrox I) of 36% O2 en 64% N2 (Nitrox II).

Mengsels met meer dan 40% zuurstof worden gebruikt voor decompressie, meestal met percentages van 50%, 80% en 100% zuurstof. Nitrox met lagere percentages wordt als bodemgas gebruikt. 

Het gebruik van nitrox heeft echter geen invloed op stikstofnarcose; alleen gassen met helium hebben dat effect. Zuurstof kan zelfs narcotisch zijn onder druk. 

Het hogere zuurstofgehalte in nitrox beperkt de maximale duikdiepte vanwege het risico op zuurstofvergiftiging. Voor sportduikers is 1,4 bar partiële zuurstofdruk het maximum. Nitrox kan langer op bepaalde dieptes worden gebruikt dan gewone lucht voordat decompressie nodig is.

Duikcomputers kunnen rekening houden met nitrox-effecten op decompressie, maar duikers moeten aanvullende training volgen voordat ze nitrox gebruiken. Duikflessen kunnen worden gevuld met nitrox, maar brevet is vereist voor duikers.

Vraag meer informatie aan

Meer weten over nitrox? Neem gerust contact met ons op.
Neem contact op
Vraag meer informatie aan