Energiebesparing

Het behoud van energie is misschien wel nooit zo belangrijk geweest als nu. Enerzijds speelt het kostenbesparingsaspect een rol. Energieprijzen zijn extreem hoog in veel delen van de wereld en elke bespaarde hoeveelheid betekent geld in de zak houden.

Anderzijds dicteert duurzame productie efficiëntie. Het behoud van energie is immers de juiste keuze voor het milieu. Bovendien schrijven overheden het steeds vaker voor en verwachten klanten dat bedrijven “groen” gaan.

7 manieren om je energieverbruik aanzienlijk te verminderen

1. Verminder je luchtdruk

Deze aanbeveling is heel eenvoudig. Wanneer mogelijk, moet je de luchtdruk verminderen. Bijvoorbeeld, als je persluchtsysteem een druk van 10 bar produceert, maar slechts 7 bar nodig is om je apparatuur van stroom te voorzien, verspil je 3 bar. Dat lijkt misschien niet veel, maar de resultaten tellen heel snel op. Voor elke bar waarmee je de druk van je persluchtsysteem verlaagt, daalt je energieverbruik met ongeveer 7%. Als je meerdere compressoren bezit, is een manier om de druk te verminderen het gebruik van een slimme centrale controller. Op die manier kun je ervoor zorgen dat elke compressor de juiste druk levert aan meerdere toepassingen (indien de toepassingen verschillende drukinstellingen vereisen). Dit is een slimme manier om drukverminderaars te elimineren, die anders energie zouden verspillen. Met andere woorden, een slimme centrale controller kan de prestaties van alle machines optimaliseren, zodat je alleen zoveel druk produceert als nodig is. Een andere manier om je drukinstelling te verlagen, is het herzien van je luchtdistributiesysteem. Kleine diameter leidingen, overmatige bochten, koppelingen, filters en drukverminderaars hebben een grote invloed op het totale drukverlies van een systeem. Het wordt sterk aanbevolen om het luchtdistributiesysteem te herzien en de diameter indien nodig te vergroten, drukverminderaars te verwijderen en de omvang van geïnstalleerde filterpakketten te vergroten. En vergeet niet om je drukinstelling te verlagen om deze besparingen mogelijk te maken.

2. Elimineer luchtlekkages
Elimineer luchtlekken in je persluchtsysteem, omdat deze aanzienlijke kosten met zich meebrengen. Veel energie kan verloren gaan door lekken in de leidingen. Het regelmatig controleren en snel elimineren van lekken moet een prioriteit zijn. Onze monteurs komen graag langs om het persluchtleidingnetwerk te controleren.

3. Optimaliseer de omgevingstemperatuur
Optimaliseer de omgevingstemperatuur in je compressorruimte om de prestaties te verbeteren. Houd de lucht vrij van stof en vocht om onnodige behandeling met nakoelers, drogers en filters te voorkomen, wat energie bespaart. Overweeg onze service die specifieke aanbevelingen biedt om energie te besparen en lekken te detecteren. Laat je compressoren draaien in schone, koele en goed geventileerde omgevingen om energiekosten te verminderen. We kunnen je helpen bij het investeren in het nuttig gebruiken van gegenereerde warmte en het aanzuigen van lucht van buiten, vooral in koelere omgevingen, voor extra energiebesparing.

4. Laat regelmatig onderhoud uitvoeren

Wij bieden onderhoudscontracten aan, zodat de betrouwbaarheid en efficiëntie van je persluchtsysteem op hoog niveau blijft. Regelmatige controles en energie-audits optimaliseren de prestaties van het hele systeem, verminderen het energieverbruik en verlengen de levensduur van de apparatuur.

5. Respecteer de levensduur van jouw machine

Het is normaal dat de effectiviteit en efficiëntie van persluchtapparatuur afnemen na verloop van tijd. Technologische vooruitgang, zoals compressoren met variabele snelheid, biedt aanzienlijke energiebesparingen. Nieuwere en efficiëntere apparatuur kan zich snel terugverdienen, zelfs in economisch onzekere tijden. Bij het maken van een verandering, draag dan bij aan het milieu door oude machines terug te geven, te recyclen of te hergebruiken. Gebruikte apparatuur nemen wij voor je in.

6. Warmteterugwinning

Het terugwinnen van warmte die tijdens het compressieproces wordt gegenereerd, biedt een duurzame oplossing. Door moderne technologieën te gebruiken, kun je bijna alle overtollige warmte terugwinnen. Deze warmte kan vervolgens worden gebruikt voor verschillende toepassingen, zoals het verwarmen van water of het ondersteunen van droogprocessen. Deze praktijk kan de energiekosten aanzienlijk verlagen en vereist vaak geen grote investeringen. Het is een effectieve manier om energie opnieuw te benutten en de duurzaamheid van je compressorsysteem te vergroten.

7. Gebruik groene energie

Het gebruik van groene energie, zoals zonne-energie en windenergie, is een effectieve manier om de energiekosten te verlagen en de CO2-uitstoot aanzienlijk te verminderen. Hoewel het initieel aanzienlijke investeringen kan vereisen, kunnen subsidies en langetermijnvoordelen deze tot waardevolle investeringen maken voor zowel kostenbesparing als milieubescherming. Vosair Compressortechniek is een onderdeel van de Voskamp Groep. Voor het gebruik van groene energie verwijzen we je graag door naar Voskamp Duurzaam: Jouw partner voor duurzame oplossingen | Voskampduurzaam.nl